Locatie Doregraaf opent nieuw Groenpaviljoen

Leerlingen met het profiel Groen krijgen vanaf het begin van dit schooljaar les in het nieuwe Groenpaviljoen. Dit gebouw van het Commanderij College, locatie Doregraaf werd op woensdag 9 september officieel geopend door leerlingen.

“Buitenschools leren, ofwel het leren in de beroepscontext, staat bij locatie Doregraaf centraal”, zegt docent Eric van Heugten. “Daar sluit het nieuwe Groenpaviljoen naadloos bij aan. Het groenonderwijs is een mix van theorie en praktijk, waarbij de nadruk op praktijk ligt.” Het gebouw en de nabijgelegen grond bieden bijvoorbeeld mogelijkheden voor het telen van groenten en kruiden, verzorgen van dieren en het onderhouden van de groene omgeving. 

Profiel Groen
Na enkele jaren van afwezigheid keert met het nieuwe paviljoen ook het vmbo-profiel Groen terug bij locatie Doregraaf. Leerlingen met dit profiel worden opgeleid tot professional in de voedings-, groenonderhoud-, landbouw- en dierensector. “Als docent Groen ben ik natuurlijk heel blij met de terugkeer van het profiel”, zegt Van Heugten. “Hierdoor hebben we op locatie Doregraaf een breed, gevarieerd aanbod. Leerlingen hebben er écht iets te kiezen. Bovendien zijn we een school in een landelijke, groene omgeving waar veel vraag is naar werknemers in alle groensectoren. Daar sluiten we als school mooi bij aan.” Naast praktijkgericht onderwijs is er bijzondere aandacht voor de nieuwste technieken en de relatie tussen natuur en mens. 

Duurzaam gebouw
Bij een Groen-profiel hoort een duurzaam en energieneutraal gebouw. “We doen de naam ‘groen’ eer aan”, zegt locatiedirecteur Carin Simons. “Zo liggen er zonnepanelen op het dak van het Groenpaviljoen en is er sprake van een hoge isolatiewaarde. Daarnaast is er een groen schoolplein ontwikkeld, waarover docenten en leerlingen hebben meegedacht. Leerlingen kregen de opdracht om zelf een ontwerp te maken, waarin leer- en ontspanningsmogelijkheden en sfeer en uitstraling terug moesten komen. Hun wensen zie je nu bijvoorbeeld terug in de teeltvelden, de diversiteit aan planten en bomen, de buitenwerkplekken en de groene, natuurlijke uitstraling. De leerlingen gaan het schoolplein ook samen met een hovenier onderhouden. Zo vervlechten we de groene omgeving met het onderwijs.” 

Het totaalproject – bouw van het Groenpaviljoen en aanleg groene schoolplein – heeft 9 maanden geduurd. Het groene schoolplein kwam mede dankzij een subsidie van Stichting Prins Bernard Cultuurfonds tot stand.