Een eigen Macropedius T-Rex

Een heuse T-Rex op het Macropedius! Wat is daar allemaal voor nodig? Een heleboel dozen met botten, materialen en enthousiaste leerlingen en docenten! Inmiddels zitten er meer dan 500 werkuren in het frezen, schuren, opvullen, repareren en onderzoek doen.  

Begin van dit schooljaar is de projectgroep begonnen met het bouwen van de T-Rex. Deze dinosaurus wordt 1.80 meter hoog en 3.60 meter lang.
 

Uniek project

Docenten Martijn Haans en Mathieu de Wolf begeleiden het project. “We zijn de eerste school in Nederland en waarschijnlijk in de hele wereld die een dergelijke dinosaurus in haar collectie heeft én zelf bouwt. Tot nu toe zijn er 15 reproducties die zich in musea en privécollecties bevinden. Gaaf dat we er één mochten aanschaffen en voor onze leerlingen zeer leerzaam om hun dino te mogen bouwen en vormgeven” aldus Mathieu de Wolf.
 

Op onderzoek uitgaan zoals Georgius Macropedius

Na het voorbereiden van de botten is het nu tijd voor het verven van de beenderen en het in elkaar zetten van de T-Rex. Het bouwteam ging op onderzoek uit en bracht een bezoek aan Naturalis. Hierna is besloten om de beenderen een geelachtige verweerde zandkleur te geven. Dit betekent dat er nog veel werk aan de winkel is. De beenderen moeten nu worden voorzien van meerdere lagen verf en tenslotte een patina.
 

T-Rex meets Instagram

Vwo 3 leerlingen Famke Jeurissen en Lola Haenen zijn twee van de twaalf leerlingen die deel uitmaken van het bouwteam. “Wij vinden het heel leuk en interessant om te werken aan dit project. Samen met één van de andere leerlingen hebben wij voor dit project een Instagramaccount (projectdinococo) aangemaakt. We zijn verantwoordelijk voor de communicatie” geeft Famke aan. “Daarnaast werken we ook aan de dino. We helpen bijvoorbeeld mee met gaten dichten en frezen. We vinden het erg leuk om samen met de andere leerlingen meer te leren over hoe je een dino in elkaar zet. En het is natuurlijk altijd gezellig. We vinden het project heel interessant en kunnen niet wachten op het eindresultaat!” vult Lola aan.
 

Wordt vervolgd

Er is nog veel werk te doen voordat het model bezichtigd kan worden. Rond februari 2023 hoopt het bouwteam het grootste gedeelte van de T-Rex af te hebben. Als het model klaar is dan is deze vanzelfsprekend te bezichtigen op locatie Macropedius.
 
Hoe nu verder? “Eerst dit project tot een goed einde brengen maar we kijken natuurlijk ook vooruit. Een nieuwe T-Rex? Nee maar we hebben wel  twee á drie relatief (kleine) Velociraptors op het oog. Onze Marcopedius T-Rex lust natuurlijk wel een snack en heeft een aantal prooidieren nodig” aldus Martijn Haans.  
 
Cookie instellingen