Een jaar te gast bij Macropedius

Een jaar te gast op Macropedius

Macropedius heeft dit schooljaar 2 bijzondere leerlingen op school. De school kreeg van de coördinerende organisatie Travel Active het verzoek om dit schooljaar gastleerlingen op te nemen in haar school. Macropedius heeft vaker een paar weken of maanden gastleerlingen binnen haar muren gehad, maar nog nooit een heel schooljaar. Tijd dus voor een kennismaking.

Mathilde komt uit Milaan en Alva uit Hamburg. Ze hebben zich aangemeld voor uitwisseling om een andere cultuur te ervaren, zelfstandiger en flexibeler te worden of gewoon voor de uitdaging. Alva zoekt ook om inspiratie voor een vervolgopleiding. Ze wonen tijdens dit schooljaar bij gastgezinnen en volgen de reguliere lessen van de school.

Op de vraag wat ze tot nu toe het opvallendste verschil tussen de eigen cultuur en de Nederlandse vinden, is Mathilde duidelijk: “Het eten”. Ze legt uit: “Thuis zijn de pauzes langer of de schooldagen korter, waardoor we vaak uitgebreid kunnen lunchen. En dan met bijvoorbeeld lasagne of een salade die je de avond van tevoren maakt”. Ook de avondmaaltijd was voor haar even wennen. Wij Nederlanders eten ’s avonds veel vroeger dan zij gewend is. “Thuis eten wij niet voor acht uur ‘s avonds”.
Alva ervaart minder verschillen. “Ik vind de culturele ververschillen tussen Duitsland en Nederland niet zo groot. We lijken best op elkaar”. Ook onze taal is voor haar gemakkelijker. “Als jullie duidelijk praten én ik ken het onderwerp, dan kan ik het best wel volgen”.

We wensen de twee meiden dit schooljaar een fijne tijd en veel vrienden. Helpen jullie allemaal mee? Dan zoeken we ze aan het eind van het schooljaar nog een keer op om te vragen hoe het met ze gegaan is.
Cookie instellingen