Leerling Koen Donkers bouwt eigen guillotine

Het was een extra en dus optionele opdracht voor het vak geschiedenis: bouw een guillotine na. Vwo-leerling Koen Donkers (13) greep die kans aan om een groot, werkend exemplaar te maken. Hoewel het hem een bonuspunt opleverde voor de volgende toets, was het niet zijn reden om het bouwwerk met zijn vader te maken. “Het leek me gewoon heel leuk."

Volledig van hout – op zo’n manier gebrand dat het oud lijkt – met werkend mechanisme en ruim een halve meter hoog. Samen met zijn vader werkte Koen in zijn vrije uren een paar weken lang aan een eigen guillotine, een machine die vroeger gebruikt werd om mensen te onthoofden. “Tijdens het vak geschiedenis hadden we het over de Franse Revolutie”, legt Koen uit Boekel uit. “Als extra opdracht mochten we van onze docent, mevrouw Bremmers, thuis een guillotine nabouwen.” Het idee erachter? Op een andere manier bezig zijn met geschiedenis, door niet alleen te leren uit een boek. “Ik vind het leuk om me ergens in te verdiepen én ik vind geschiedenis interessant – vooral het vergelijken van dingen van vroeger met nu – dus dit leek me iets voor mij. Nog diezelfde dag heb ik mijn vader gevraagd om mij ermee te helpen. Hij is heel handig.”

Reacties
Terwijl Koen zich vooral met het opmeten, zagen en schuren van het hout bezighield, zorgde zijn vader voor het werkende mechanisme. Nog best lastig, zo bleek. “De eerste keer was het frame niet stevig genoeg, maar de tweede poging lukte wel.” Het uiteindelijke resultaat nam hij mee naar het Macropedius. “Daar vroeg mevrouw Bremmers om. Ze vond de guillotine knap gemaakt.” Ook van klasgenoten kreeg hij soortgelijke, positieve reacties.

Blij met resultaat
Als beloning voor het bouwen van de guillotine ontving Koen een extra punt voor zijn toets. Voor hem blijkt dat echter niet zo belangrijk. “Ik ben vooral blij met en trots op het resultaat, zeker omdat de guillotine ook echt werkt. En als iedereen ‘m straks in de school kan zien, vind ik het allang goed.” De guillotine heeft tijdelijk een plekje gekregen op een kantoor, achter slot en grendel. Zodra er nog enkele veiligheidsaanpassingen zijn gedaan, krijgt de guillotine een zichtbare plek op school.

Cookie instellingen