‘Ondanks de spanning zou ik de centrale examens niet willen missen’

Samenvattingen schrijven, zwoegen op oefenexamens en óók: afscheid nemen van je middelbare school(tijd). Voor examenleerlingen is er een spannende periode aangebroken. Op maandag 17 mei zijn de centrale examens gestart. Havo-leerlingen Dewi Kanters en Aafke Penninx van het Commanderij College vertellen erover.

En... vind je het spannend?
Dewi: “Ja, best wel. Vooral omdat ik zoiets nog nooit heb gedaan: drie uur lang een examen maken en uiteindelijk wachten op het telefoontje of je geslaagd bent of niet. Dat maakt het spannend.”
Aafke: “Ik sta er - net als Dewi - redelijk goed voor, maar omdat de centrale examens flink meetellen voor het eindcijfer is het toch spannend. Gelukkig scheelt het wel dat we alle leerstof al ooit in onze tentamens hebben gezien.”

Hoe is het om centraal examen te doen tijdens een pandemie?
Aafke: “Ondanks de spanning zou ik de centrale examens niet willen missen, zoals de examenleerlingen vorig jaar moesten doen vanwege de coronacrisis. Examens geven je ook de kans om je punten op te halen.”
Dewi: “Vanwege de coronacrisis mogen we één eindcijfer buiten beschouwing laten en hebben we recht op een extra herkansing. Doordat we gedeeltelijk online onderwijs volgden, heb ik het gevoel dat wij meer zelf moesten leren dan leerlingen uit andere examenjaren. En online onderwijs doet ook wat met je motivatie. Dus ik vind deze versoepelingen zeker terecht en heel fijn.”

Welke examen vind je het meest spannend? En welke het minst?
Dewi: “Ik zie wel op tegen wiskunde en Frans. Bij Frans draait het om een leestekst, waarbij de vragen ook in het Frans zijn. Dat lijkt me lastig. Het examen van geschiedenis moet juist wel lukken.”
Aafke: “Voor economie en handvaardigheid moet je veel theorie kennen. Denk aan alle kunststromingen, die ook nog eens veel op elkaar lijken. Dat zal wel pittig worden. Voor Nederlands sta ik nu een goed cijfer. Ik verwacht dat dat examen meevalt.”

Wat ga je volgend schooljaar doen?
Dewi: “Ik twijfel nog tussen de studie Communicatie of Social Work. Bij beiden draait het om mens en gedrag en dat vind ik interessant.”
Aafke: “Ik ga voor een tussenjaar, waarin ik wil werken en een opleiding ga volgen aan de Business and Fashion Academy in Eindhoven. Dat jaar moet voor mij bevestigen of ik het jaar erop naar Amsterdam wil verhuizen voor het volgen van een opleiding aan het Amsterdam Fashion Institute.”
Dewi: “Een nieuwe school, nieuwe mensen, uitgaan in de stad... Ik kijk echt uit naar mijn studententijd. Ik hoor van iedereen dat het een super leuke tijd is.”
Cookie instellingen