Rwan en Marit winnen landelijke profielwerkstukprijs

Vwo-leerlingen Rwan Al-Attar en Marit Bongers van het Commanderij College, locatie Macropedius hebben de landelijke Nescioprijs ontvangen voor hun profielwerkstuk ‘The Word that does not belong to Everyone – een genealogie van het N-woord’. Deze prijs wordt uitgereikt door de Radboud Universiteit.

“We zijn super trots. Dit hadden we absoluut niet verwacht”, zegt Rwan. Met haar klasgenoot Marit onderzocht zij de geschiedenis van het N-woord en waarom dit wel of niet gebruikt mag worden door verschillende groepen mensen. Ook gaven zij hun eigen visie hierop. “We kozen voor dit onderwerp, omdat we tijdens discussies met mensen om ons heen niet goed konden verantwoorden of uitleggen waarom we het woord niet willen gebruiken. Dit vonden we opvallend en daarom wilden we graag de verdeeldheid over het gebruik van het woord uitdiepen.”
 

Juryrapport

Het winnende profielwerkstuk werd door een jury gekozen uit veertig inzendingen. In het juryrapport ontvingen Marit en Rwan complimenten voor de sensitieve en verantwoordelijke wijze waarop zij het onderwerp belicht hebben. Verder valt te lezen: “Jullie zijn er in geslaagd om een veelzijdig beeld te schetsen van het N-woord: jullie werkstuk heeft een historische, een cultuurtheoretische en een taalfilosofische component, en jullie maken dit theoretische verhaal relevant door het te plaatsen in een maatschappelijke context. Daar schetsen jullie een gedifferentieerd beeld van het gebruik van het woord, en de gevoeligheden eromheen. Met dit onderzoek zijn jullie erin geslaagd om het aanhoudende belang van de ethische en maatschappelijke vraagstukken rondom de slavenhandel, en de koloniale geschiedenis van Europa aan te tonen."

Naast het winnen van de titel ontvingen Marit en Rwan een geldprijs van 500 euro en een uitnodiging tot sollicitatie bij de Radboud Honours Academy (propedeuseprogramma).
Cookie instellingen